Powered By Blogger

joi, 7 aprilie 2011

Cum sa iti reduci consumul de combustibil


"Criza economica..”, “Recesiune..”, “Va creste pretul combustibililor..”, expresii de care ne-am saturat. Acum cand pretul  benzinei si al motorinei a trecut pragul de 5 lei (si probabil ca pretul va creste in continuare) orice ban ramans in portofel este binevenit. Ca tragand linie la sfarsitul, anului sa poti observa  inca 3-4 plinuri la tine in portofel, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli:

1.    Daca inca nu ti-ai cumparat o masina asigura-te ca faci alegerea corecta. Nu ai nevoie de un motor de 2000 cmc ca sa mergi pana la scoala/facultate/in oras cu prietenii, in fiecare zi. Incarca un motor mai mic, cu consum mai mic si taxe mai mici. Diferenta este destul de vizibila, din punct de vedere financiar, intre un motor mare(peste 2000) si unul mediu (1.6 care dupa parerea mea e mai mult decat sufucient pentru o masina pe care o folosesti zilnic pentru a merge la scoala sau job)

2.  Starea vehicolului
  Incerca sa iti mentii vehiculul intr-o stare cat mai buna de functionare si cu consumabilele si filtrele schimbate la timp. Daca filtrul de benzina ti-e infundat iti va face masina sa consume mult mai mult, deoarece vei avea impresia ca motorul nu mai trage si vei fi tentat sa accelerezi si mai tare. Si un filtru de aer murdar si infundat va face acelasi lucru (Asigura-te ca ai un capac la rezervor etans altfel ti se va evapora benzina).  Cat despre consumabile, foloseste numai produse de calitate. Un ulei care nu lubrifiaza bine motorul va creste sarcina si temperatura, asadar va creste si consumul. Deci masinile bine intretinute functioneaza mai efficient, deci au un consum mai mic.

3.    Nu conduce agresiv!!!
Chiar daca pare interesant sa fii regele soselelor, cui ii pasa? Dar platesti pentru “smecherie”... Nu trebuie sa pleci de la semafor primul, decat daca te grabesti.
Nu accelera aiurea...Cu cat turezi mult motorul, cu atat consuma mai mult. Ideal este sa menti o turatie constanta in mers, pe cat posibil, la aprox. 2000 rpm. Nu are rost sa mergi la drum intins in viteza a 4-a, la 2500 rpm cand poti merge la 1800 rpm in viteza a 5-a, obtinand astfel un consum mai mic. Si in oras este acelasi lucru – incearca sa ti motorul intr-o treapta mat mai mare.

4.    Viteza maxima.
Stiu ca atunci cand mergi cu 90-100 apare tot timpu in spatele tau un disperat care da flashuri continuu. Insa daca vrei sa faci o economie de combustibil, nu trebuie sa te grabesti. O viteza constanta de 90-100 km/h este perfecta. Nu numai ca tine acea turatie de care ziceam mai devreme in jurul valorii de 2000 rpm, dar la acea viteza motorul nu depune foarte mult efort pentru a combate efectele aerodinamice.

5.    Presiunea in anvelope
Asigura-te ca ai presiune buna in toate cauciucurile. O anvelopa moale va face motorul sa traga mai greu. Nu numai ca in timp vei uza cauciucul desumflat, dar vei avea si un consum mai mare de combustibil. Mergi periodic la vulcanizare - o presiune in toate rotile te costa 5 lei.

Urmand aceste sfaturi simple , vei putea simti o scadere a consumului de combustibil cu 10-20%. Si cum pretul benzinei este in crestere, o economie este binevenita.

8 comentarii:

  1. foarte interesanta chestia asta, vad ca faci o treaba foarte buna. spor in continuare;)

    RăspundețiȘtergere
  2. cand o sa am masina o sa-mi amintesc ca am bookmark cu chestii utile pt masini pt amatori
    good job Paul, cred. :) la postari bune si salutari din Alba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mircea, ti-am urmat exemplul! bookmark, ca trebuie! :>

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt de acord cu tot, inafara de marimea motorului. Chiar si masinile cu motoare peste 2L pot scoate un consum urban decent conducand calm, binenteles circuland intr-o treapta superioara la turatie mica.

    RăspundețiȘtergere
  5. pff... ma bag in treburi de baieti... :-j

    RăspundețiȘtergere
  6. Jean...bine eu aici ma refeream la misinile putin mai vechi..:).. is curios ce consum mic scoti cu un 320 din 2000 de ex... :) scoti in oras consum mai mic decat un Golf 1.6 din 2000 ?(stock ambele)

    RăspundețiȘtergere
  7. f bun articolu imi place
    tine.o tot asa :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Un articol foarte util
    misto blog tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere